U bevindt zich hier: Sociaal makelaars | Ouders voor Ouders Westland | Ervaringen

Ervaringen

 
 

Workshop ´De grote oversteek´

Woensdagochtend 13 februari 2019 waren de ouders van groep 8 uitgenodigd om met hun kind de workshop ´de grote oversteek´te volgen, wat georganieerd en begeleid werd door Vitis Welzijn. Het doel van deze workshop was om de deelnemers voor te bereiden op de overstap van de basisschool naar het voortgezet onderwijs. Lees hier het complete verslag, geschreven door één van de deelnemende ouders.


Ouderavond kinderdagverblijf 2Eekhoorns

“In samenwerking met Vitis Welzijn, Ouders voor Ouders en het JGZ hebben wij een ouderavond verzorgd voor 35 ouders van het kinderdagverblijf 2Eekhoorns. Tijdens deze inspirerende en interactieve avond hebben ouders informatie en tips gekregen om regels en grenzen te stellen. Tevens hebben wij door middel van stellingen, met ouders verschillende situaties besproken en kennis gedeeld.

 

Kortom een informatieve avond, waar ouders met nieuwe kennis en inspiratie de deur uitgingen.”

 

Nogmaals bedankt voor de geslaagde avond! Zeker een aanrader voor andere dagverblijven.

 

Linda Charité

Unitmanager 2EekhoornsWe raden het zeker aan!


Verslag van een ouder

…na 8 jaar basisschool gaat je kind de Nieuwe Weg verlaten en de grote stap naar het VO maken…

Wat komt daar allemaal bij kijken? 
Tijdens de workshop ‘de grote oversteek’ mochten wij samen met onze kinderen nadenken over wat ons te wachten staat.
Er werden leuke, gevarieerde werkvormen gebruikt, die ons uitdaagden om hierover met elkaar in gesprek te gaan. 
De kinderen hebben elkaar tips gegeven over o.a. leren plannen en huiswerk maken. Wij, ouders, gaven aan dat wij het ‘loslaten’ het meest lastig vinden.
We kregen de tip van de kinderen dat we hen moeten vertrouwen. Vervolgens mochten wij een blinddoek omdoen en op onze kinderen vertrouwen dat zij ons veilig door een lastig parcours zouden loodsen. Daarna mochten wij onze kinderen opvangen, terwijl zij zich lieten vallen.
We hebben samen mogen ervaren dat het vertrouwen er is en dat we veilig zijn bij elkaar.
Het was een prettige, zinvolle bijeenkomst.
Hartelijk dank aan Brenda en Helen voor de fijne begeleiding deze middag.


 

Regels en grenzen én omgaan met media
De vrijwilligers van Vitis gaven ons inzicht in het feit dat wij invloed hebben op het gedrag van onze kinderen door lastige opvoed situaties met creativiteit aan te pakken. Door de reactiepatronen tussen ouders en kinderen te gaan begrijpen, ontdekken ouders waar zij zelf anders kunnen gaan reageren om die patronen te doorbreken. Het omgaan met media gedeelte was gericht op het veilig en verantwoord gebruik van internet en waar de gevaren liggen met het gebruik van internet en sociale media. De drie kernthema’s die centraal stonden: de manier waarop jezelf tegen (nieuwe) media aankijkt en je voorbeeldfunctie daarin, regels en grenzen over de hoeveelheid mediatijd die kinderen mogen hebben en de verschillende manieren van media-opvoeding. De rode draad: (nieuwe) media bieden geweldig veel mogelijkheden, zolang je je maar bewust bent van het feit dat er ook grenzen zijn.


De workshop bestond uit verschillende interactieve onderdelen en opdrachten waarmee de ouders aan de slag konden. Er ontstonden leuke en prettige gesprekken. Er was veel ruimte om ervaringen en ideeën uit te wisselen. Het was leerzaam om te horen hoe andere ouders omgaan met regels en grenzen en het gebruik van internet, sociale media, YouTube enz. Veel ouders lopen immers tegen dezelfde discussies aan met de kinderen en het is fijn om te horen hoe hun daarmee omgaan of zijn omgaan. De tips en ideeën van de vrijwilligers van Vitis en de andere ouders waren zeer leerzaam en zijn direct toepasbaar. Na afloop kregen we een aan-het-werk boekje mee over 'regels en grenzen' en een inspiratie boekje over 'wijs met media' en een lijst met handige websites voor het veilig gebruik van internet op pc, tablet en mobiele telefoon.


Kortom, het was een gezellige, informele en leerzame inspiratieworkshop voor ouders van kinderen van alle leeftijden!


Mediawijsheid en spelenderwijs opvoeden
De workshops Ouders voor Ouders waren volgens de deelnemers een avond vol herkenning. De ouders kijken dan ook terug op een geslaagde avond. De onderwerpen waren mediawijsheid en spelenderwijs opvoeden. "Een open en veilige sfeer" en "Nuttig om hier eens met andere ouders over te praten" en "Fijne trainers die hun ervaringen ook delen en goede suggesties geven" waren de opmerkingen die werden gemaakt, tijdens het napraten met een drankje en een hapje.

Tafeltje Dekje stopt per 1 jan... 29 okt. 2019    De laatste jaren zien wij een teruglopende vraag naar maalti... Lees verder 
  Meer nieuws