U bevindt zich hier: Dementie

Dementie

 
We denken vaak dat dementie een ver-van-mijn-bed show is, maar in werkelijkheid komen we het bijna dagelijks tegen: in de familie, bij de buren, in het café of restaurant, op de sportclub of het koor. In de kerk, in de winkel, horeca, of gewoon op straat.  

We mogen oud worden, maar dat heeft soms een prijs, want ouderdom komt met gebreken en een ernstig gebrek wordt zichtbaar via de ziekte dementie. We hebben er nog geen medicijnen voor en tegelijkertijd mag de meerderheid van de bevolking zich de komende tien tot twintig jaar gepensioneerd noemen. Mensen met dementie kunnen naarmate de ziekte vordert – en dat kan wel om vijftien jaar gaan -  niet meer zelfstandig zijn. Ze hebben dan continue iemand in de buurt nodig. Het aantal mensen met dementie neemt toe. In Westland zijn 1.700 mensen met dementie. Dit aantal stijgt en is naar verwachting 3.700 in 2040. 

In de beginjaren van de ziekte komt de aandoening aan het licht doordat men
- Nieuwe informatie niet meer vast kan houden (veel vragen en herhalen)
Men steeds vaker spullen kwijt raakt en kwijt maakt. 
- Men zichzelf niet goed meer kan verzorgen (te weinig eten en drinken, te weinig wassen, geen schone kleding aantrekken) 

Voorlichting 'aandacht voor dementie'
Veel burgers ontdekken de signalen van dementie vaak pas heel laat. We spreken van een niet-pluis-fase van 4 jaar! Kennis kan hierbij een verschil maken. Niet alleen over de ziekte zelf, maar ook vooral over welke hulpmogelijkheden er zijn. Kennis van dementie en voorlichting is dus erg belangrijk en daar ondersteunen wij graag bij. Wij bieden deze voorlichting aan in verschillende vormen en aan verschillende doelgroepen. Hier vindt u alle informatie over een informatiebijeenkomst bij u in de buurt. 

Bezoekdienst dementie 
Gewoon een praatje, samen naar buiten, een kopje koffie drinken, samen eropuit of een spelletje doen. Een beetje tijd kan van grote waarde zijn voor iemand met dementie. Bij de Bezoekdienst dementie neemt een maatje de zorg tijdelijk over ter ontlasting van de mantelzorger. Via de bezoekdienst kan men een maatje aanvragen die eens per week of eens in de 14 dagen een ochtend of een middag iets leuks met de persoon met dementie gaat ondernemen. Zo ervaart de mantelzorger even pauze in de zorg! Meer weten over de Bezoekdienst dementie? Lees dan snel verder.

Tafeltje Dekje stopt per 1 jan... 29 okt. 2019    De laatste jaren zien wij een teruglopende vraag naar maalti... Lees verder 
  Meer nieuws